Jūs naudojate pasenusią naršyklę. Prašome atnaujinti savo naršyklę, kad jūsų naršymo patirtis šiame puslapyje būtų geresnė.
Maršrutai

Dviračiu per Kretingos kraštą

Kretinga–Dimitravas–Eršketynas–Lazdininkai–Sausdravai–Mažučiai–Laukžemė–N. Įpiltis
Maršrutas yra apie 37 km

Vien Kretingą apvažiuoti dviračiu prireiks kelių valandų. Ne todėl, kad miestas didžiulis. Todėl, kad mieste daug įdomių objektų, šalia kurių tikrai verta sustoti. Pirmasis sustojimas – Kretingos muziejus. Nusipirkę vieną bilietą, aplankysite Dvaro rūmus, Žiemos sodą, Malūną, Ūkvedžio namą. Gal susigundysite papietauti dvare esančioje kavinėje ar išgerti kavos Dvaro saldaininėje. Kretingoje taip pat aplankyti galite Tiškevičių koplyčią-mauzoliejų, pranciškonų vienuolyną ir bažnyčią, Prancūzijos Lurdo kopiją, žavius Dvaro, Pastauninko, Jauryklos parkus.

Iš Kretingos dviračiu smagu pasiekti Dimitravo kaimą. Ten yra stovėjęs dvaras, išlikę priverčiamųjų darbų kalėjimo griuvėsiai. Sutikti vietiniai mielai papasakos apie savo kaimo įdomią praeitį. O nuo Dimitravo vinguriuoja jaukus ir retai mašinų važiuojamas kelias į Erškėtyną. Jam reikia daugiau laiko. Be galo švariame miške stūkso Alkos kalnas, kuriame protėviai aukas aukojo, vėliau kalnas tapo žydų masine kapaviete. Ne taip toli ir pats Erškėtynas – mažasis Kretingos krašto kryžių kalnas, šalia kurio trykšta stebuklingas šaltinis. Pasakojama, kad čia pasirodė Mergelė Marija. Jos garbei stovi koplyčia, čia gegužės mėnesį vyksta pamaldos. Pavargusiųjų laukia poilsiavietė.

Nuo Erškėtyno smėlėti miško keliukai veda į Lazdininkus. Čia sukasi dabar jau Prezidentiniu tituluojamas malūnas. XX amžiaus pradžioje parvežtas į Lazdininkus malūnas veikė daugelį metų ir net buvo pirktas už pinigus, uždirbtus Amerikos anglies kasyklose. Malūnas nebeveikia, bet savo didingumu tikrai traukia stabtelėti.

Nuo Lazdininkų nebe taip toli ir Sausdravai. Šiame atokiame kaime yra įkurtas Baltų mitologinis parkas. Parkas iš paukščio skrydžio primena baltų kultūrai itin svarbų Gyvybės medį. Klaidžiodami išpuoselėto, bet kartu ir labai natūralaus parko takeliais, susipažinsite su baltiškaisiais dievais.

Šalia esančiame Mažučių kaime grožiu stebina kasmet vis besiplečiantis ir lietuviams egzotišką kultūrą propaguojantis Japoniškas sodas. Jis unikalus – vienintelis toks Lietuvoje ir didžiausias Europoje. Čia gražu visais metų laikais – japoniško reljefo sodas žavus ir apsnigęs, ir rudeniškai nusispalvinęs, ir pavasariškai sprogęs sakurų, magnolijų ir kitų augalų žiedais. Pavargę nuo vaikščiojimo, gali pasimėgauti japoniška arbatos ceremonija, fotografuotis apsirengus kimono ar ramiai pamedituoti akmenų sodelyje.

Pailsėję, puikiu keliu lengvai pasieksite Laukžemę – gražią gyvenvietę su sena Šv. Apaštalo Andriejaus bažnyčia ir jau griūvančiu, tačiau savo paslaptingumo neprarandančiu dvaru. Nuo Laukžemės nebe taip toli ir S. Įpilties kaimas. Ten galėsite aplankyti ne vieną įspūdingą piliakalnį.

Maršrutas

Maršruto objektai

Kretingos muziejus su Žiemos sodu
1

Kretingos muziejus su Žiemos sodu

Daugiau informacijos
Dimitravo kalėjimas
2

Dimitravo kalėjimas

Daugiau informacijos
Erškėtyno šaltinis ir koplyčia
3

Erškėtyno šaltinis ir koplyčia

Daugiau informacijos
Lazdininkų vėjo malūnas
4

Lazdininkų vėjo malūnas

Daugiau informacijos
Baltų mitologijos parkas
5

Baltų mitologijos parkas

Daugiau informacijos
Japoniškas sodas
6

Japoniškas sodas

Daugiau informacijos
Laukžemės Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčia
7

Laukžemės Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčia

Daugiau informacijos